Dünya Gıda Dergisi - 2014/Mayıs

Son Sayı

Dünya Gıda Arşivi

ARŞİV

Faydalı Bağlantılar

T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
İhracat Bilgi Platformu
T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
FAO
KOSGEB
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası
Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu


ANKET

 
Gıda Güvenliği konusunda en çok şüphe duyduğunuz ürün grubu hangisi?
 
Kırmızı ve beyaz et ürünleri
Bakliyat ve hububatlar
Tatlı ve Unlu Mamüller
İçecekler
Süt Ürünleri



Yazım Kuralları

Organik tarımda en hızlı gelişen pazar Kuzey Amerika

Dünyada en hızlı gelişen pazar olan Kuzey Amerika, artan organik ürün talebi nedeniyle dünyanın her yerinden ithalat yapıyor

Dünyada en hızlı gelişen pazar olan Kuzey Amerika, artan organik ürün talebi nedeniyle dünyanın her yerinden ithalat yapıyor

Organik tarım son 5 yıldır  dünya çapında hızlı bir gelişme gösterdi. Bugün dünyada 100'den fazla ülkede organik tarım yapılıyor ve tarımsal alan ve üretim birimlerindeki oran gittikçe artıyor. Dünyada en hızlı gelişen pazar olan Kuzey Amerika, artan organik ürün talebi nedeniyle dünyanın her yerinden ithalat yapıyor.
Dünyada organik tarımda yaşanan gelişmeleri Dünya Gıda Dergisine değerlendiren Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Melahat Özkan, dünya yüzeyinde kıtalar bazında Okyanusya en fazla organik tarım alanına sahip olduğunu söyledi. Onu, Avrupa ve Latin Amerika'nın takip ettiğini belirten Özkan, organik tarımda öncü ülke olan Avustralya'yı ise Arjantin, Çin ve Amerika'nın izlediğini söyledi.
Özkan, “Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu'nun hazırladığı 2007 yıllığı dünya çapında organik tarımdaki ilerlemeleri tüm detayları ile sunuyor. Dünya çapında organik tarım üzerine yapılan son araştırma 31 milyon hektarlık alanda 633 bin 891 çiftliğin organik tarım yaptığını gösteriyor. Ayrıca bir çok ülkede kayıtdışı organik tarım yapılıyor. Tüm dünyada gelişimini sürdüren organik tarım özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'da hızla gelişiyor. Yapılan araştırmalara göre; İtalya organik narenciye, Meksika organik kahve, Dominik Cumhuriyeti organik kakao, İtalya İspanya ve Fransa organik üzüm, İtalya İspanya ve Tunus ise organik zeytin üretiminde önde gelen ülkeler olarak göze çarpıyor. Yapılan araştırmalara göre organik ürün üretimindeki artış, bu ürünlere olan rağbette de görülüyor. Özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'da talep fazla olduğundan ve üretim talebi karşılayamadığından  ithalat yoluna gidilmek zorunda kalınıyor” diye konuştu.

Afrika'da organik tarımın büyük ilerlemeler gösterdiğini kaydeden Özkan, “Özellikle gelişmiş ülkelerin organik ürün talebi, tropik ürünlerin, organik üretimi gibi faktörler gelişimi tetikliyor. Asya'da  daha önce kayıtlar tutulmamasına rağmen artık istatistiki bilgiler elde edilebiliyor. Dünyanın en büyük organik alanlarını elinde bulunduran Avustralya'da bu alanın büyük kısmını otlaklar oluşturuyor. Bu bölgede, Yeni Zelanda'da hükümet “ülke çapında organik standartlar”ı yayımlayarak az da olsa organik tarımı destekledi” dedi.
 
Organik ürün üretimi ve tüketiminde en bilinçli tüketicinin Avrupa kıtasında olduğunu kaydeden Özkan, şunları söyledi: “1990'ların başında tüm Avrupa ülkelerinde hızla gelişmeye başlayan organik tarım, 2006 yılında da 2005 yılına göre yüzde 10 büyüme gösterdi. Bu alanda özellikle zeytin, meyve, fıstık ve üzüm organik olarak üretiliyor. Latin Amerika ise organik tarımda giderek bilinçlenen ülke olarak göze çarpıyor. Bolivya'da “Ekolojik üretimin gelişiminin desteklenmesi ve milli kontrol sisteminin kurulması” adında bir plan sunulmuş, Kosta Rika ve diğer bazı ülkeler konu üzerinde araştırma ve eğitime resmi olarak fon ayırmıştır. ABD yönetimiyle organik ürünler belli bir kontrolden geçerek tüketiciye ulaşıyor. Pazarda meydana gelen tüm kıtalardaki bu büyümenin asıl nedeninin ise besin değeri yüksek sağlıklı gıdalarda artan tüketici talebi ve geleneksel dükkanlara dağıtımın hızlanması oluşturuyor.”

Hızla gelişen organik tarımın ve gıdanın istikbali en parlak sektör olarak gördüklerini belirten Özkan, bakanlığın çalışmalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Hazine arazilerinin organik gıda üretiminde bedelsiz kullanımı konusunda yayımlanan tebliğ sektörümüz tarafından ilgiyle karşılandı. Biz bu tebliği üyelerimize gönderdik; sadece bir firma ilgilendi. Tarım Bakanlığının bu konudaki çalışmalarını yetersiz buluyoruz. Organik ürünler konusunda, 2007 Kasım ayında düzenleyeceğimiz fuarda organik gıdadaki ilerlemeleri hep birlikte görmüş olacağız.
Sektörün geleceği çok parlak. Denetleme şirketlerinin güvenirliği bu konuda çok önem arz ediyor. Ayrıca bakanlık mevzuatları da daha basit hale gelebilir. Organik üretim izinlerinde firmaların belgelerini alabilmek  çok uğraş vermeleri gerekiyor bu da zaman kaybına sebep oluyor. Uluslararası özellikle AB uygulamaların aynen ülkemizde olması gerekiyor. Bakanlık bu konuda iyi niyetle çalışıyor.”

Organikte dünya devleri
Organik muz :Ekvator 15 .000 hektar
Organik hububat :İtalya 270.000 hektar
Organik turunçgil:İtalya 18.000 hektar
Organik kahve :Meksika 160.000 hektar
Organik kakao :Dominik cumhuriyeti 31.000 hektar
Organik pamuk:Türkiye 9 bin 200 hektar
Organik üzüm :İtalya 35.000 hektar
Organik zeytin ve zeytinyağı :İtalya 105 bin hektar
Organik pirinç :Tayland :17500 hektar
Organik tropik meyve :Meksika 27.000 hektar,
Organik buğday :İtalya 175.000 hektar,