Dünya Gıda Dergisi - 2014/Ağustos

Son Sayı

Dünya Gıda Arşivi

ARŞİV

Faydalı Bağlantılar

T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
İhracat Bilgi Platformu
T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
FAO
KOSGEB
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası
Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu


ANKET

 
Gıda Güvenliği konusunda en çok şüphe duyduğunuz ürün grubu hangisi?
 
Kırmızı ve beyaz et ürünleri
Bakliyat ve hububatlar
Tatlı ve Unlu Mamüller
İçecekler
Süt Ürünleri



Yazım Kuralları

Okyay Helva'nın kalitesi Türk susamından geliyor

Yarım asırdan uzun süredir Mersin'in Tarsus ilçesinde tahin ve helva üretimi yapan Okyay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, kalitesini ve lezzetini Türk susamından alıyor.


Yarım asırdan uzun süredir Mersin'in Tarsus ilçesinde tahin ve helva üretimi yapan Okyay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, kalitesini ve lezzetini Türk susamından alıyor. Okyay Helva denildiğinde akla belirli bir kalite geldiğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Metin Okyay, “Yerli susamın fiyatı ithal susamın fiyatına oranla daha yüksektir. Buna karşın yerli susamın tadı, yağ oranı, rengi, kalitesi çok daha iyidir. Kalitemizden ödün vermemek adına büyük ölçüde yerli susamla çalışıyor, bulamadığımız dönemlerde de Türk susamının kalitesine en yakın ithal susamı seçmeye özen gösteriyoruz” dedi. Özellikle son dönemlerde hammadde bulmakta sıkıntı çektiklerine değinen Okyay, bu yıl kuraklık nedeniyle bir taraftan rekolte düşerken diğer taraftan susam ihracatına da ağırlık verilmesi nedeniyle yerli susam bulmakta zorlandıklarını söyledi. Miktarın azalmasıyla fiyatların önceki yıla oranla yüzde 100 arttığını kaydeden Okyay, “Geçen yıl susamın kilosu 1,60 YTL civarındayken bu yıl 3,20 YTL'den alıyoruz. Bu da ister istemez fiyatlarımıza yansıyor ve rekabette zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“2008'de yeni ambalaj”
Yeni yılla birlikte bünyelerine yeni ürün çeşidi eklemeseler de ürünlerini müşteri istekleri doğrultusunda yeni ambalajlarla satışa sunmaya başladıklarını kaydeden Okyay, paketleri küçültüp 40 ve 80 gramlık ambalajlarla çalışmaya başladıklarını bildirdi. Hedef kitlelerini genişletmek ve yeni nesilleri geleneksel, gerçek tahin helvası ile buluşturmak için çocuklara yönelik çalışmalara da ağırlık verdiklerini açıklayan Okyay, yeni ambalajlardan yemek şirketlerinin de yararlanabileceğini ifade etti.

“Küçük atölyeden modern üretim tesisine”
Babaları Ali Okyay'ın 1948'de kurduğu küçük bir atölyede tahin üretimiyle faaliyete başladığını anlatan Okyay, çalışmalarını bugün 3 bin 750 metrekaresi kapalı, toplam 12 bin metrekarelik modern bir tesiste sürdürdüklerini bildirdi. 1960 yılında tahinin yanında tahin helvası ve reçel imalatına da başladıklarını ve ambalaj üretim tesisi de kurup ilk kez Okyay markası ile küçük kutularda satışa başladıklarını bildiren Okyay, 1971'de bugünkü tesislerine geçtiklerini ifade etti. 1976 yılında kurucu Ali Okyay'ın vefatının ardından kardeşleri Hasan ve Ahmet Okyay, Hülya Batmaz ve Gülin Tanrıkulu ile birlikte yönetimi devraldıklarını kaydeden Okyay, 1979'da Anonim Şirkete dönüştüklerini dile getirdi.
Ürün yelpazelerini genişletmek amacıyla 2003'te pekmez dolum ve 2004'te bal işleme ve dolum tesislerini devreye aldıklarını açıklayan Okyay, tahin ve helvanın sezonluk ürünler olması nedeniyle firmanın yaz aylarındaki çalışmalarının azaldığını göz önünde bulundurup farklı bir arayış içine girdiklerini söyledi. Bu noktadan hareketle mevcut çalışmalarına ek olarak gıda sanayinin değişik bir dalında daha faaliyete geçme kararı aldıklarını anlatan Metin Okyay, 1996'da yine Tarsus'ta bir un fabrikası kurduklarını dile getirdi. Okyay Un A.Ş. adıyla faaliyet gösteren fabrikada ekmeklik unların yanı sıra özel amaçlı unlar, özellikle de pastalık, böreklik ve yufkalık unlar üretildiğine değinen Okyay, özel amaçlı unlardan özellikle yufkalık unlarda, kaliteleriyle isim yaptıklarını, kısa zamanda yufka üreticileri tarafından aranan bir marka olduklarını söyledi.