Dünya Gıda Dergisi - 2014/Nisan

Son Sayı

Dünya Gıda Arşivi

ARŞİV

Faydalı Bağlantılar

T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
İhracat Bilgi Platformu
T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
FAO
KOSGEB
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası
Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu


ANKET

 
En çok tükettiğiniz atıştırmalık hangisi?
 
Kuruyemiş ve kuru meyveler
Cips, patlamış mısır v.b
Meyve
Bisküvi, şekerleme v.b



Yazım Kuralları

Akdeniz Usulü Beslenme

Tıp hekimi, tarihçi, coğrafyacı, arkeolog, gıda bilimci, su ürünleri uzmanı, ziraatçı, diyetisyen gibi farklı alanlardan 30 araştırmacının ortak ürünü bir kitap...

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından yayımlanan Akdeniz Usulü Beslenme kitabı, tıp hekimi, tarihçi, coğrafyacı, arkeolog, gıda bilimci, su ürünleri uzmanı, ziraatçı, diyetisyen gibi farklı alanlardan 30 araştırmacıyı bir araya getirdi. Kitap, dört ana bölümden oluşuyor. Kültür bölümünü oluşturan ilk ana bölümde, Akdeniz coğrafyası, tarihi, zeytin ve zeytinciliği, bağ ve şarapçılığı, balıkçılığı ile Klazomenai antik kenti zeytinyağı işliği yer almaktadır. İkinci ana bölümde, Flavonoidler, Akdeniz Usulü Beslenme ve Girit Mutfağına yer veriliyor. Üçüncü ana bölümde, zeytinyağı, şarap, peynir, meyveler, sebzeler, tahıllar, otlar ve kuru yemişlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri detaylı olarak anlatılıyor. Dördüncü ana bölümde, Akdeniz Usulü Beslenmenin kalp hastalıkları, kanser, alerjik hastalıklar, alzheimer hastalığı, metabolik sendrom üzerine koruyucu etkisi anlatılmaktadır. Kitabın yazarlarından Dr. Eren Akçiçek, Prof. Dr. Semih Ötleş ve Dr. Mustafa Tan, Akdeniz usulü beslenmeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Üzerinde yaşadığımız gezegende bugün ne yazık ki birçok ülke insanı, açlık ya da yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybetme tehlikesi altında. Gelişmiş ülkelerin insanları ise; sayısız gıda maddeleri başta olmak üzere çeşitli olanaklara sahip oldukları halde yanlış beslenme ve uygarlıktan kaynaklandığı söylenen çeşitli hastalıklara yakalanmakta. Akdeniz çanağı ise, binlerce yıllık kültür birikiminin izleriyle bezenmiş olarak, yalnız coğrafyası, tarihi, kültürü ve uygarlığı ile değil, eşsiz ve üstün özelliklerdeki mutfağıyla da tüm dünyada ayrıcalıkla bir konuma sahip olarak haklı bir üne sahip olmuştur. Bu çok özel mutfak, artık sınırlarını aşarak lezzet ve sağlık yönünden dünyanın birçok yörelerinde de kabul edilmiş ve büyük övgüler almıştır. Bu mutfağın kısa bir tanımlaması olan ve “Akdeniz Usulü Beslenme Pramidi” olarak adlandırılan sihirli piramit; sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu, yağlardan zeytinyağının ve zeytinin, etlerden balığın tercih edildiği tahılların süt ürünlerinin şarabın dengeli tüketildiği, kabuklu yemişlerin de yer aldığı bir beslenme şeklidir. Akdeniz Usulü Beslenme, iki kavramı da bilim dünyasını hediye etmiştir. Fazla yağlı yiyen ve sigara içen, fakat şarap tüketen Fransızlarda kalp hastalıklarının az görülmesi “Fransız paradoksu” yine bol zeytinyağı tüketen insanlarda kalp damar hastalıklarının az görülmesi “Akdeniz paradoksu” olarak nitelendirilmiştir. Akdeniz Usulü beslenme; insanları sağlıklı tuttuğu gibi bazı hastalıklara karşı korumakta ve onları uzun ömürlü kılmaktadır. Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu bünyesinde yeni kurulan Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün eğitimine de katkı sağlayabilecek bu kitabın gerek bilim çevrelerinin kullanımı gerek tüketicinin bilinçlenmesi ve kamu kurumları için bilgilendirici ve yön verici bir özelliğe sahip olacağı düşünülmektedir.” İsteme Adresi: Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yayınları Sayfa Adedi:348 sayfa 254 makale