Dünya Gıda Dergisi - 2014/Ağustos

Son Sayı

Dünya Gıda Arşivi

ARŞİV

Faydalı Bağlantılar

T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
İhracat Bilgi Platformu
T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
FAO
KOSGEB
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası
Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu


ANKET

 
Gıda Güvenliği konusunda en çok şüphe duyduğunuz ürün grubu hangisi?
 
Kırmızı ve beyaz et ürünleri
Bakliyat ve hububatlar
Tatlı ve Unlu Mamüller
İçecekler
Süt Ürünleri



Yazım Kuralları

Dünya Yağ Konferansı'na biyo-yakıtlar damga vurdu

Dünya Yağ Konferansı

Dünya Bitkisel Yağ Konferansı ve Sergisi (World Conference and Exhibition on Oilseed and Vegetable Oil Utilization),Amerikan Yağ Kimyacıları Derneği (American Oil Chemist's Society/AOCS) ve Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) tarafından 14-16 Ağustos günlerinde, Hilton Exhibition Center'da organize edildi.

Dünya Bitkisel Yağ Konferansı ve Sergisi (World Conference and Exhibition on Oilseed and Vegetable Oil Utilization),Amerikan Yağ Kimyacıları Derneği (American Oil Chemist's Society/AOCS) ve Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) tarafından 14-16 Ağustos günlerinde, Hilton Exhibition Center'da organize edildi. Üç ayrı salonda, 14 oturum halinde ve 2.5 gün süren Konferansta, yağ sanayi ile ilgili tohum kırma/ekstraksiyon, proses, yan ürün değerlendirmesi, kalite kontrol ve formülasyon gibi teknik konuların yanı sıra dünya yağ ticareti, ekonomi ve pazarlama; beslenme, biyo-yakıtlar, oleochemistry ve biyoteknoloji konuları da ele alındı. Gündeme damgasını vuran ise biyo-yakıtlar oldu. MÜMSAD Başkanı Taşkın Tuğlular, Dünya Gıda Dergisi'ne yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Katılımcılar, genel olarak, dünyayı saran biyo-dizel modası nedeniyle çok tedirginler. Hatta bitkisel yağların, gıda yerine, yakıt olarak kullanılmasının etik olup olmadığı bile gündemde.” Bitkisel yağ üretiminin, son on beş yılda çok büyük bir başarı gösterdiğine işaret eden Tuğlular, sözlerini şöyle sürdürdü: “1990 yılında, 81 milyon ton iken, 2005 yılında 138 milyon tona yükselmiştir. 15 yılda gerçekleştirilen bu 57 milyon tonluk artışta –yüzde 70'lik artış demek- özellikle Malezya/Endonezya'da palm oil; Brezilya ve Arjantin'de ise, soya üretimindeki artışlar önemli rol oynadı. Dünya petrol pazarının 3 milyar 800 milyon ton; buna karşılık yağ pazarının ise, sadece 138 milyon ton büyüklüğünde olması, durumu aşikar bir şekilde ortaya koyuyor. Tarımsal yağlı tohum üretimimizin, bitkisel yağ ihtiyacımızı karşılamaktan çok uzak olması, kritik bir husus… Yağ sanayicilerinin endişe ettiği konu ise, söz konusu talebin, bitkisel yağ fiyatlarını tetiklemesi ve sonuç olarak, tüketicileri olumsuz bir gelişmeyle karşı karşıya bırakması.” Olumsuz koşullara rağmen… Genelde iki veya üç yılda bir değişik ülkelerde -on altı kez- düzenlenen bu etkinlik, dünyada ilk kez, aynı şehirde; yani İstanbul'da üçüncü kez organize ediliyor. “Bunun arkasında yatan en önemli sebep, İstanbul'un coğrafi konumu ve güzelliğinin, herkesi cezbetmesi…” diye konuşan Tuğlular sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl, dünya konjonktüründeki çok olumsuz koşulların, Konferansı olumsuz yönde etkilemesine; özellikle Lübnan Savaşı'nın, Ortadoğu'nun katılımını minimize etmesine rağmen, Japonya'dan ABD'ye, Güney Afrika'dan İsveç'e, Güney Kore'den Kanada'ya kadar, 31 ülkeden ortalama 400 katılımcı vardı.” Tuğlular ayrıca, Türkiye'nin yağ sektöründeki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve Türk üniversitelerinde bitkisel yağlara yönelik araştırmaların yoğun olarak sürdürüldüğünü sözlerine ekledi. Organizasyondan notlar… Özellikle Türk üniversitelerin organizasyona katılım oranı yüksekti. Konferans'a ortalama 35 öğretim üyesi katıldı. 76 sunumun 10'u, 45 poster sunumunun ise 31'i Türkiye'ye aitti. Teknik ağırlıklı olan Konferansta yağ teknolojisi öne çıkarken; hijyen, yeni proses yöntemleri, kalite ve sağlık üzerine etkileri hakkında da konuşuldu. Katılımcılar için, Konferans öncesi düzenlenen kursların (Soya Bazlı İçecek Teknolojileri, Solvent Ekstraksiyonu ve Spesiyal Bitkisel Yağlar, Ham Yağ Rafinasyonu ve Yağ Kalitesi, Biodizel Kimyası, Üretimi ve Pazar Eğilimleri, Zeytinyağı) organizatörü AOCS idi. Özellikle biodizel, zeytinyağı ve soya bazlı içecekler büyük ilgi gördü. Tam gün süren her kursta genel olarak 10-15 uzman tarafından muhtelif konular aktarıldı ve soru/cevap kısımlarıyla konuların detaylı olarak algılanmasına imkan sağlandı. Konferansın yapıldığı Hilton Convention Center'ın üst katında, Konferans boyunca devam eden ve 30 firmanın katıldığı bir sergi yer aldı. Dünya yağ teknoloji sektörünün önde gelen firmalarının yer aldığı bu sergide, beş Türk Firması da temsil edildi: Bensan Aktifleştirilmiş Bentonit Sanayi ve Ticaret AŞ, Halit Uzun Mühendislik Ltd. (HUM)/ Lurgi AG, Mak-San Makine Sanayi ve Ticaret AŞ, Erensoy Gıda ve Ambalaj Makineleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Dhara Gıda Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti. Amerikan Yağ Kimyacıları Derneği (AOCS) 1909 yılında, Memphis'te 9 kişi tarafından kurulan AOCS, bugün 108 ülkede ortalama 5 bin 400 üyesi olan bir sivil toplum kuruluşu. Düzenlediği yağ analiz standartları tüm dünyada referans olarak kabul ediliyor.