Gaziantep, sanayi ve ticaret kenti olmasının yanında bir gastronomi şehridir

Bir yörenin, bir ilin ticari ve ekonomik yapısının yanında en önemli unsurlarından birisi de gastronomi kültürüdür. Özellikle turizm alanında farklı bir değer ortaya koyan yemek kültürü çok ayrı bir zenginliktir.

Gaziantep'i Geliştirme Vakfı’nın (GAGEV) koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, ilçe belediyeleri ve ilgili kurumların katkılarıyla 20-22 Eylül tarihlerinde kent mutfağımızı ve kültürel zenginliklerimizi yerelden evrensele taşıyacak, ‘Uluslararası Gastronomi Festivali’nin şimdiden heyecanını duyuyor, şehrimizin tanıtımına çok büyük katkılar sunacağına inanıyoruz.

Adnan Ünverdi
Gaziantep Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı

Bir yörenin, bir ilin ticari ve ekonomik yapısının yanında en önemli unsurlarından birisi de gastronomi kültürüdür. Özellikle turizm alanında farklı bir değer ortaya koyan yemek kültürü çok ayrı bir zenginliktir.
Türkiye’nin altıncı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ise en büyük kenti olan Gaziantep; nüfusu, ekonomik potansiyeli, kültürel zenginlikleri, tarihi dokusu ve UNESCO tarafından gastronomi dalında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınmasıyla Türkiye’nin öncü şehirlerinden birisi olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Bu başarının elde edilmesinde en önemli özelliklerimizden birisi de 500 farklı yemek çeşidine sahip olmamız, yemeklerde kullanılan malzemeler, hazırlık süreci, baharatlar, salçaların kalitesi ve pişirme sürecinde gösterilen itina ve tabii ki verilen emektir.
Bütün bunların bir araya gelmesiyle oluşan ve birbirinden lezzetli yemekler Gaziantep’in adının dünyaya duyurulmasını sağlamıştır.
Bu başarının artarak devam etmesi, kültürel değerlerimizi korumak ve bu değerlere sahip çıkmamıza bağlıdır.
Gaziantep Sanayi Odası tarafından ülkemizde ve Avrupa Birliği’nden tescili alınan ‘Antep Baklavası’nın da bu başarının elde edilmesinde ayrı bir yeri vardır.
GSO olarak, Antep Baklavası’nın coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslararası tescili için AB’ye başvurduk ve dört yıllık bir sürecin sonunda AB tescilini 2013 yılında aldık.
Daha sonra yine geleneksel tatlılarımızdan ve kentimizle özdeşleşen lezzetlerden birisi olan ‘Antep Katmeri’nin coğrafi işaret tescili için 23.01.2015 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) başvuruda bulunduk. 23.01.2015 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.12.2017 tarihinde tescil ettirdik.
Bu iki lezzetimizin coğrafi işaretlerinin alınmasıyla, standartlarının korunması, geleneksel üretim metoduna uygun olarak her yerde üretilebilmesi sağlanmış oldu ve marka değeri kazandırıldı.
Kentimizde belediyelerimizin, diğer oda, borsa ve kurumlarımızın gastronomi alanında yaptıkları çalışmaları takdirle karşılıyor, değerlerimize sahip çıkma noktasında verilen tüm emekleri çok önemli buluyoruz.
Gaziantep'i Geliştirme Vakfı’nın (GAGEV) koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, ilçe belediyeleri ve ilgili kurumların katkılarıyla 20-22 Eylül tarihlerinde kent mutfağımızı ve kültürel zenginliklerimizi yerelden evrensele taşıyacak, ‘Uluslararası Gastronomi Festivali’nin şimdiden heyecanını duyuyor, şehrimizin tanıtımına çok büyük katkılar sunacağına inanıyoruz.
Bu azim ve heyecanla tüm kurumlarımızla ele ele, güç birliği içerisinde çalışmayı sürdürüyor, tarihi, kültürü, ekonomisi ve yemekleriyle gelişen ve hızla büyüyen Gaziantep’imize değer katmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.