İçecek sektöründe fonksiyonel ürünler

Türkiye ekonomisinin önemli bir parçası olan gıda ve içecek sektörü, tüm üretimin %20’sini oluşturmaktadır.


Doç. Dr. Aslı Barla Demirkoz
Ar-Ge Ektraksiyon, TPA ve Proje Müdürü

Türkiye ekonomisinin önemli bir parçası olan gıda ve içecek sektörü, tüm üretimin %20’sini oluşturmaktadır. Türkiye nüfusunun çoğunluğunu oluşturan gençler, özellikle Y ve Z kuşağı sağlıklı yaşam ve spor konusuna önem verdiği için ,sağlık trendi gıda sektöründe yükselen trendler içerisinde yerini almıştır.
Bu trende bağlı olarak, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sağlık etkili ürünlere olan talep sürekli olarak artmaktadır. Ülkemizin ilk yerli aroma üreticisi olan Aromsa 2007 yılından itibaren ekstraktlar üretmekte ve sektöre bu alanda da ürünler sunmaktadır. Ekstraktlar ilave edildikleri gıdalara doğal ve kendine özgü bir lezzet ve renk kazandırırken, aynı zamanda gıdayı besin öğeleri bakımından (antioksidan, vitamince zenginleştirmek, probiyotik, prebiyotik vs. gibi) zenginleştirmektedir. Aromsa'da üretilen meyve, sebze ve bitki ekstraktları, kullanılacağı gıdanın yapısına göre sıvı ve toz (enkapsüle) formlarda üretilebilmektedirler.
Aromsa olarak, gıda ve özellikle içecek sektörü için Tübitak destekli bir projeyi daha başarıyla tamamladık. Bu proje ile, yeni bir teknoloji olan Membran Teknolojisini kullanarak; taze tatta, antioksidan kapasitesi ve besin değerleri korunmuş ekstraktlar elde ettik. Bu ekstraktları meyve suyu, sütlü içecekler, içilebilir yoğurt ve çaylar gibi ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere geliştirdik. Membran Teknolojisi ile, ekstraksiyon esnasında kullanılan çözücülerin, ısıl işlem uygulanmadan ortamdan uzaklaştırılması sağlanır. Bu sayede sebze ve meyveler özellikleri (renk, antioksidan kapasitesi, taze tat vb.) kaybolmadan ekstrakte edilmiş olur. Elde edilen bu sıvı ekstraktlar, ihtiyaç doğrultusunda püskürtmeli kurutma sistemi ile, aromasını kaybetmeden ve tazeliği korunmuş olarak, toz haline getirilebilmektedir.
Tüketicilerin fonksiyonel ve sağlıklı ürünlere olan talebi, gün geçtikçe artmaktadır. Meyve sularında kullanılan aromaların tadını zenginleştirmek ve fonksiyonel özelliklerini arttırmak amacıyla ekstraktlar kullanılmaktadır. Meşrubatlarda, meyve sularında, meyve ve bitki çaylarında kullanıma uygun vişne, ahududu, çilek, limon, portakal gibi ekstraktları iş ortaklarımıza sunuyoruz. Yaz aylarında sıklıkla tüketilen buzlu çaylarda kullanılmak üzere ürettiğimiz çay ekstratlarını da farklı aromalarla birleştirerek yeni lezzetler oluşturuyoruz.
Ekstraktlarımız ile içecek sektöründe fonksiyonel ürünlerin üretimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.