Kırmızı et üretimi azaldı

Kırmızı ette sektöründe damga vuran gelişme kırmızı et üretiminin azalması. İthalat ve girdilerde meydana gelen artışla birlikte hayvancılığın cazibesini yitirmesiyle birlikte üretimde düşüş gözleniyor. En son açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları da bunu gösteriyor.

TÜİK’in Kırmızı Et Üretim İstatistikleri 4'üncü çeyrek (ekim-aralık) verilerine göre; toplam kırmızı et üretimi kurban bayramının gerçekleştiği bir önceki çeyreğe göre yüzde 23,5, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,1 azaldı.

Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 azalışla 259 bin 672 ton olarak gerçekleşti.
TÜİK, 2018 yılının dördüncü çeyreğine (ekim-aralık) ilişkin kırmızı et üretim istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, geçen yıl dördüncü çeyrekte sığır eti üretimi 239 bin 703 ton olarak tahmin edildi. Sığır eti üretimi, bir önceki döneme göre yüzde 21,8, 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 7,8 azaldı.
Koyun eti üretimi de söz konusu dönemde 17 bin 902 ton olarak öngörüldü. Üretim bir önceki çeyreğe göre yüzde 37,3, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 31,2 azaldı.
Türkiye'nin kırmızı et üretimi, Kurban Bayramı'nın da gerçekleştiği bir önceki çeyreğe göre yüzde 23,5, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,1 azaldı. Söz konusu dönemde toplam kırmızı et üretimi 259 bin 672 ton oldu.
Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 185 bin 324 ton olarak gerçekleşti.
Toplam hayvan sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,8 oranında artışla yaklaşık 65 milyon baş olarak tahmin edildi. 2018 yılsonu TÜİK tahminlerine göre büyükbaş hayvan sayısı 2018 yılında 17 milyon 221 bin baş, toplam küçükbaş hayvan sayısı ise 46 milyon 117 bin baş oldu. TÜİK verilerine göre 2018 yılında sığır sayısı yüzde 6,9 oranında, koyun sayısı yüzde 4,5 oranında, keçi sayısı ise yüzde 2,7 oranında arttı.
Tüketime gelirsek; Türkiye’de 2018 yılı itibari ile yıllık et tüketiminin 13,6 kg.