Meyve ve sebzenin ambalaja girmesi israfı önleyecek

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, yaş meyve ve sebzede ambalajın zorunlu hale gelmesinin hem üreticilere hem tüketicilere dolayısıyla da ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söylüyor. Sarıbekir, “Her yıl 15-20 milyar liralık meyve ve sebze çöpe gidiyor. Doğru ambalajla meyve ve sebzenin ömrünü uzatarak bu zararın önüne geçebiliriz” dedi.

Geçtiğimiz Ekim ayında yürürlüğe giren "Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standartlara İlişkin Tebliğ" ile artık yaş meyve ve sebze standartları belirlenen şekilde ambalajlanması zorunlu hale geldi. Ahşap, kağıt veya kağıt esaslı olarak sınıflandırılan tek kullanımlık ambalajların ise 1 Haziran 2018 tarihi itibarıyla kullanılması zorunlu olacak. 2019 yılında yürürlüğe girecek yeni maddelerle birlikte hasattan sonra yaş meyve ve sebzelerin standartları belirlenen plastik kasa ve karton /oluklu mukavva kutu ve benzeri taşıma amaçlı kutular yani nakliye ambalajları içerisinde satış noktalarına ulaştırılmasını zorunlu kılacak.

Her yıl 15-20 milyar TL’lik sebze ve meyve çöpe gidiyor

Sadece sebze ve meyvelerin değil tüm gıdaların doğru ambalajlarla satılması gerektiğine dikkat çeken Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, her iki yasanın da tüketicilerin cebine, üreticilere ve ülke ekonomisine pozitif olarak yansıyacağının altını çizdi. Sarıbekir, şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci, tarım ürünlerinde 100 milyarlık ticaretin yaklaşık yüzde 25’inin çöpe gittiğini yani israf edildiğini açıkladı. Sayın Bakan bunun önlenmesi için yaş sebze meyvede ambalaj standardı getirdiklerini belirtti. Bakanımız nezdinde bu konuda çalışma yürüten bütün devlet birimlerine ambalaj sanayicileri olarak çok teşekkür ediyoruz. Ambalaj Sanayicileri Derneği olarak sebze ve meyveler de dahil tüm gıdaların doğru ambalajlarla satılması gerektiğini savunuyoruz. Yaş meyve-sebze sektöründe yılda 15-20 milyar lira civarında bir zarar olduğu tahmin ediliyor.
Oysa ambalaj sayesinde hijyen ve izlenebilirlik sağlanırken ürün israfı da engelleniyor. Yaş meyve-sebzenin doğru ambalaja girmesiyle tüketiciler el değmemiş ve taze ürüne ulaşırken, ürünün ne zaman, nerede üretildiği konusunda bilgi sahibi oluyor. Ambalaj ürünü izlenebilir hale getiriyor, kayıt dışını ortadan kaldırıyor.”

“Yaş meyve ve sebzenin raf ömrünü uzattık”

Ambalajlı ürünlerin hijyen ve sağlık açısından insanlara verilen önemin bir göstergesi olduğunu söyleyen ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, bu gelişmelerin sektöre yansımalarını ise şöyle değerlendirdi: “Ambalaj sektörü olarak ülkemizin meyve ve sebze sektöründeki tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek gelişmiş bir teknolojiye ve altyapıya sahibiz. Ancak bu önemli değişikliklerle sektörümüz daha da gelişecek, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarını artıracak. Yaş meyve ve sebzenin raf ömrünün uzatılması için çalışmalarımız sürüyor. Örneğin; özellikle bu ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan plastik filmlerdeki inovasyon sayesinde, yaş meyve-sebzelerin raf ömrü 7 günden 14 güne çıktı. Uzun süre dayanması beklenen konserve meyve-sebze için sıkça tercih edilen metal ve cam ambalajlarda gerçekleştirilen inovasyon sayesinde daha çok gıda katkı konmadan tüketicilere ulaştırılabiliyor.

Meyve ve sebzeler hasattan tüketiciye ulaşıncaya kadar, defalarca el değiştiriyor. Bu el değiştirme sırasında yaşanan israfı sadece ambalaj önleyebilir. Meyve ve sebzeler, sağlıklı ve koruyucu ambalajlarla daha uzun süre dayanabilir. Porsiyone edilmiş ve doğru ambalajla korunmuş bu ürünler daha hijyenik koşullarda tüketicilere ulaştırılır. Ambalaj üreticileri olarak bizler, ülkemizin meyve ve sebze sektöründeki tüm ihtiyaçlarına cevap verebileceğimizi garanti ediyoruz.”

Ekmeğin ambalaja girmesi israfı azalttı

İsrafı önlemede ambalajın büyük rolü olduğunu söyleyen Sarıbekir şöyle devam etti: “Doğru ambalajlama ile gıda ve içeceklerde yaşanan israfın önüne geçilebilir. Ekmeğin ambalaja girmesi buna güzel bir örnektir. Derneğimiz geçtiğimiz yıllarda ekmek israfı ile ilgili önemli bilgilendirmede bulunmuş. Ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yaptığı israfı önleme kampanyaları sonucunda ekmek israfında büyük oranda azalma gerçekleşmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2018 yılının Ocak ayında yaptığı açıklamaya göre kampanyaya başlanılan 2014 yılından bugüne, ekmek israfında yüzde 20 oranında azalma gerçekleşmiş. Ekmeğin, bakliyatın, yaş meyve ve sebzenin, yani tüm gıda tüm ürünlerinin doğru ambalajlarla ambalajlanması gerektiğine inanıyoruz. Ambalaj gıdaları korur ve israfı önlemede en önemli araçtır.”