Ramazan'da beslenme önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için uyarılarda bulundu.

Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, günlerin sıcak ve uzun olması, açlık sürelerinin uzaması ve buna bağlı olarak iftarda mideye aşırı yüklenilmesi bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabiliyor. Özellikle açlığa bağlı olarak kan şekerinin düşmesi, beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kilo artışının yaşanması en sık görülen sorunlardan bazıları. Bu konuya dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için uyarılarda bulundu. Ramazan’da ciddi sağlık problemleri yaşanmaması için yeterli ve dengeli beslenme modelinin oluşturulması gerektiğini ifade eden Öztürk, beslenme modelinin iftar ve sahur olarak iki ana öğün ve arada da 1 ara öğün şeklinde 3 öğün ile oluşturulması gerektiğini söyledi.


Ramazan ayında sağlıklı beslenebilmek için sofraları besin değeri ve lif oranı yüksek, tok tutan gıdalardan oluşturulması gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, özellikle sahur öğününün doğru bir şekilde yapılmasının günün geri kalan bölümü için çok önemli olduğunu açıkladı. Öztürk, “Sahur öğünü yapılmadığı takdirde gün içindeki açlık süresi uzar ve kan şekerinin erken saatlerde düşmesine bağlı olarak günün verimsiz geçmesine neden olur. Bu yüzden sahur mutlaka atlanmamalıdır. Bu öğünde yediklerimize çok dikkat etmeli, tok tutacak protein oranı yüksek süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlere mutlaka soframızda yer vermeliyiz. Tam tahıllı ürünler tokluk süresini uzattığı için tercih etmeli aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı yiyeceklerden bu öğünde uzak durmalıyız” dedi. İftarı 1 bardak ılık su yanında 2 adet zeytin veya 1 adet hurma, ardından ılık çorba içerek açılmasının sağlıklı olduğunu belirten Öztürk, “Oruç açıldıktan sonra 10-15 dakika beklenilmeli daha sonra ızgara ya da fırında pişmiş yağsız etler, sıcak tencere yemekleri, sebze ve yoğurt gibi besinleri dengeli olarak tüketilmeli” diye öneride bulundu.