Ramazan’da gıda israfı diğer aylara göre 3 kat artıyor

Sosyal ve dini açıdan yılın en özel ayı olan Ramazan ayının ne yazık ki bir diğer özelliğinin, gıda israfının bu ayda katlanarak artması olduğunu belirten Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer, halkımızın son derece özen gösterdiği ve saygı duyduğu Ramazan ayının israf ayı olmaması aksine paylaşmanın yaygınlaştığı bir ay olması gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında israf diğer aylara göre üç kat artıyor. En çok israf edilen gıdalar sebze, meyve ve ekmek. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun 2017 verilerine göre Ramazan ayında günde 90,9 milyon adet ekmek üretiliyor. 86 milyon adet ekmek tüketiliyor. Geri kalan 4,9 milyon adet ekmek ise israf ediliyor.

Sosyal ve dini açıdan yılın en özel ayı olan Ramazan ayının ne yazık ki bir diğer özelliğinin, gıda israfının bu ayda katlanarak artması olduğunu belirten Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer, halkımızın son derece özen gösterdiği ve saygı duyduğu Ramazan ayının israf ayı olmaması aksine paylaşmanın yaygınlaştığı bir ay olması gerektiğini söyledi.

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer, sosyal ve dini açıdan yılın en özel ayı olan Ramazan ayında gıda israfının katlanarak arttığını söyledi. 

Ramazan ayının yardımlaşma, empati ve hayırseverlik ayı olduğunu belirten Süzer, bu ayın ruhuna ters olan israfın üzüntü verici olduğunu söyledi. Süzer, “Ayrıca ülkemizde oruç tutan, tutamayan herkesin saygı duyduğu, sevdiği kutsal bir aydır. Sosyal ve dini açıdan yılın en özel ayı olan Ramazan ayının ne yazık ki bir diğer özelliği, gıda israfının bu ayda katlanarak artması. Oysa ki İslam dini, israfı çok boyutlu olarak ele almıştır. Tarladaki mahsulü kaldırmayıp telef etmek de ihtiyaç fazlası alınarak kullanamayıp, çöpe atmak da israf olarak tanımlanmıştır. Hatta acıkmadan yemek de, doyduktan sonra yemeye devam etmek de israf olarak sayılmıştır. Sadece yiyecekler için değil, kıyafet için, kitap için, vakit için ayrı ayrı israf tanımlamaların yer aldığı dinimizin en kutsal ay saydığı Ramazan ayında gıda israfının diğer aylara göre 3 kat artması ise gerçekten çok üzüntü verici bir tespittir. Oysa ki, halkımızın son derece özen gösterdiği ve saygı duyduğu Ramazan ayının israf ayı olmaması, aksine tasarruf bilincinin paylaşılarak yaygınlaştığı bir ay olması gerekir. En çok israf edilen gıdalar sebze, meyve ve ekmek. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun 2017 verilerine göre Ramazan ayında günde 90,9 milyon adet ekmek üretiliyor. 86 milyon adet ekmek tüketiliyor. Geri kalan 4,9 milyon adet ekmek ise israf oluyor” diye konuştu.

13 milyon insan yeterli beslenemiyor

Tüketicilerin ihtiyacını iyi değerlendirmesi ve tüketebileceği miktarı doğru hesaplayıp ona göre alışveriş yapması gerektiğini belirten Süzer, alınan ürünlerin doğru zamanlarda, doğru şekillerde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Süzer, “Basit tedbirler ile ürünleri buzdolabında ve derin dondurucuda uzun süre saklayabiliriz. Gerek üreticiler ve perakende satış noktaları için ve gerekse nihai tüketicilerin kullanılamayacağı, satılamayacağını düşündükleri ürünleri henüz tüketilebilecek durumdayken ihtiyaç sahipleri ile paylaşmaları büyük önem taşıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 14’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve ülkemizdeki 13 milyon insan yeterli beslenemiyor. Bu noktada TİDER olarak biz destek oluyoruz. Türkiye genelinde gıda bankacılığı çatı kuruluşu olarak birçok belediye / kaymakamlık / gıda bankası ile bağlantı halindeyiz. İhtiyaç sahiplerine üretici ve perakende tarafında anlaştığımız firmalarla, israftan kurtarılmış, tüketilebilecek ürünleri ulaştırıyoruz. TİDER olarak sadece ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve giyecek yardımlarını ulaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda yardımları ulaştırdığımız ailelerdeki çalışabilecek durumda olan fertlere istihdam sağlıyor, onların kendi ayakları üzerinde durmalarına olanak tanıyoruz. İhtiyaç sahibi ailelere iş imkanı sağlayarak da yardımcı olmak isteyen işverenlerimiz bu konuda da TİDER’e destek verebilirler” diye konuştu.
Vatandaşların da yine “ilçene sahip çık” projesi kapsamında kendi ilçesindeki ihtiyaç sahiplerine destekte bulunabileceğini belirten Süzer, “İhtiyaç sahiplerini bize yönlendirebilirler, ihtiyaç sahiplerini belirlemede ve onlara ulaşmamızda bize destek olabilirler. İhtiyaç sahiplerinin gıda bankalarından ürün alımına destek olabilirler. TİDER olarak israfla ve yoksullukla mücadele etmeyi misyon olarak belirlemiş bir STK’yız. Gerek Türkiye’deki başarılı uygulamalarımızı diğer ülkelerle paylaşmak, gerekse dünyadaki başarılı örnekler hakkında bilgi sahibi olmak ve Türkiye’deki çalışmalarımıza uyarlamak için Küresel Gıda Bankacılığı Ağı’nda Türkiye’deki tek üyesiyiz. GFN tarafından Türkiye’deki çatı kuruluşu olarak tanınıyoruz” dedi.

“Her ilde gıda bankası, hayvan barınağı ve biyogaz tesisi kurmayı hedefliyoruz”
Kurumsal bağışçılar ile gıda bankalarını ortak bir zeminde buluşturan Destek Bulutu Platformu’nu oluşturdukları kaydeden Süzer, bağışta bulunmak isteyen gıda üreticileri, toptancıları ve perakendecileri bir araya getirdiklerini söyledi.
Süzer, “Bağışta bulunmak isteyen gıda üreticileri, toptancıları ve perakendecileri bir tarafta (arz), diğer tarafta da (talep) gıda bankaları, hayvan barınakları ve biyogaz tesisleri bu platforma üye olabiliyorlar. Üretici, toptancı ve perakende firmaları ile yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde firmalar ürünleri vasıflarına göre tasnif ediyorlar. Ürünler ‘ihtiyaç sahipleri tarafından tüketilebilecekler’, ‘hayvan barınaklarına gönderilebilecekler’ ve ‘biyogaz tesislerine iletilebilecekler’ olarak ayrılıyor ve ona göre bizim aracılığımız ile ilgili kurumlara yönlendiriyorlar. Biz onlara ürün ayrıştırması ve hangi kurumlara yönlendirme yapılacağına dair destek veriyoruz. İleriki safhalarda bu platformumuza eksik olan yerlerde gıda bankaları, hayvan barınakları ve biyogaz tesislerini de dahil etmeyi amaçlıyoruz. Böylece insanlar ve hayvanlar bağışlardan faydalanacaklar. Bunun da ötesinde ülke genelinde organik atıklar biyogaz tesislerinde elektrik, ısı ve zenginleştirilmiş gübre (kuru ve ıslak formda) üretilecektir. Böylece ülke çapında israfı minimize edip tüm organik ürünleri doğal döngüye yerleştirmeyi umuyoruz. TİDER olarak hedefimiz Türkiye’nin her ilçesinde bizim standartlarımızda gıda bankası, her ilinde hayvan barınağı ve biyogaz tesisi kurmaktır. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.