Sıvı Yağ ve Margarin

Ceviz, susam yağı ve keten tohumu yağı gibi yağlar genellikle pişirme amaçlı değil daha çok tat verme ve sağlık amacıyla kullanılmaktadır.

Emel Koçak
Teknik Satış Müdürü
Aromsa

Gıda sektöründe en çok kullanılan sıvı yağlar zeytinyağı, ayçicek yağı, mısır ve kanola yağlarıdır. Bunlarla birlikte, soya yağı, pamuk yağı ve fındık yağı tercih edilen diğer yağlar arasındadır. Ceviz, susam yağı ve keten tohumu yağı gibi yağlar genellikle pişirme amaçlı değil daha çok tat verme ve sağlık amacıyla kullanılmaktadır. Margarin, çeşitli rafine bitkisel yağlar ve/ veya hayvansal yağlardan elde edilen ve içerisinde su, süt/süt tozu, süt turevleri (peyniraltı suyu tozu, yayıkaltısuyu tozu) bulunan bir emülsiyon ürünüdür. 19. yüzyılın ortalarında Fransa’da III. Napolyon’un lezzetli bir tereyağı ikamesi bulunması için düzenlediği yarışma sonucunda Mege-Mouries tarafından 1869 yılında margarin bulunur. Margarin ürünü, Hollanda ve İngiltere’de büyük ilgi görmüştür. 1903’de hidrojenasyon prosesinin keşfedilmesi ile margarin sanayiinde önemli bir devrim yaşanmıştır. Türkiye’de ise ilk margarin üretimi 1932 yılında yapılmıştır. Sıvı yağ ve margarinde de bircok kategoride
olduğu gibi sürdürülebilir kaynakların kullanımı, temiz etiket (icindekiler listesinde en az bileşen) ve doğal hammaddelerin önemi giderek artıyor. Sağlıklı ve iyi yaşam her alanda olduğu gibi margarin sektöründe de ön plana çıkıyor. Kolesterol düşürmeye yardımcı olan sterol/ stanol kullanımı ve trans yağ içermeyen ürünler fonksiyonel margarin kategorisinde yer alıyor. Alerjen konusunda bilincin artması ile birlikte, glutensiz ve laktoz içermeyen ürünler daha çok tercih ediliyor, vejetaryen ve vegan ürünlerin popülerliği artıyor.

Aromsa yenilikçi tatlar ve farklı deneyimler sunuyor
Margarin lezzetini esas olarak süt, tereyağı ve krema tatlarından almaktadır. Tüketici beklentilerinin artmasıyla birlikte günümüzde bu aromalara ek olarak yenilikçi tatlar içeren margarinler de raflarda yer alıyor. Margarinde yenilikçi tatlar olarak avokado- yeşil limon, acı kırmızı biber, bahce bitkileri-sarımsak-domates, badem-ceviz, tuzlu karamel ve hindistan cevizi ön plandadır. Globalde öne cıkan bu lezzetler, aynı zamanda yavaş yavaş ülkemizde de tüketicilerin beğenisine sunulmaktadır.
Aromsa olarak, uzun yıllara dayanan deneyim, ileri teknoloji ve inovatif yaklaşımla calışan uzmanlarımızla, Türkiye’de ve globalde takip ettiğimiz ürün ve lezzet trendlerini iş ortaklarımız ile paylaşıyoruz. Laboratuvarlarımızda iş ortaklarımız ile birlikte çalışıyor, margarin ürünlerinde deneme üretimleri yapıyor, ürün ve prosesle ilgili her konuda teknik destek sağlıyoruz.
Türkiye’de ve dünyada “yaratıcı lezzet ortağı” olduğumuz firmaların ürünlerine lezzet katmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz.