Toz gıda karışımlarının evde tüketimi artacak

Aromio Toz Gıda Karışımları Genel Koordinatörü Nüket Şen Dumlupınar, “Ev dışı tüketim olarak tarif ettiğimiz toz karışım ürünlerin artık market raflarında ev tüketimine de uygun hale getirildiğini görüyoruz. Çabuk yemek hazırlama ihtiyacı arttıkça, toz gıda karışımlarının ev tüketiminde de gittikçe artacağını söyleyebiliriz” dedi.

Uzun senelerdir küçük ve orta ölçekli gıda işletmeleri; cafeler, restaurantlar, askeriyeler, fastfood ve catering firmaları gibi işletmelerin ürünlerini hazır gıda toz karışımları kullanarak yaptıklarını belirten Aromio Toz Gıda Karışımları Genel Koordinatörü Nüket Şen Dumlupınar, “Ev dışı tüketim olarak tarif ettiğimiz toz karışım ürünlerin artık market raflarında ev tüketimine de uygun hale getirildiğini görüyoruz. Çabuk yemek hazırlama ihtiyacı arttıkça, toz gıda karışımlarının ev tüketiminde de gittikçe artacağını söyleyebiliriz” dedi.

Büşra Sözen

Toz gıda karışımlarına soft dondurma ve frozen yoğurt tozları, krep, pankek ve waffle mixleri, sahlep aromalı içecek tozları, sıcak çikolata mix’leri, milkshake ve smoothie gibi içecekler, geleneksel tatlılar, kek un karışımları, puding, krem şanti, tavuk ve et harcı gibi lezzet arttırıcıların örnek olarak verilebileceğini söyleyen Aromio Toz Gıda Karışımları Genel Koordinatörü Nüket Şen Dumlupınar, bu ürünlerin yapımında un, süt tozu, şeker, kabartma tozu, kakao, karbonat, pudra şekeri, nişasta, tuz, aromalar ve kıvam verici gibi ve daha birçok yardımcı ürünlerin kullanıldığını kaydetti. Dumlupınar, “Evde yapılan puding, waffle ve diğer karışımlarda her zaman aynı lezzeti tutturmak mümkün olmayabilir. Ürünlerin her birini yaparken mükemmel sonuca ulaşmak için çok hassas ölçüm yapmak gerekmektedir. Kullandığınız şekerin kalori miktarı, yumurtanın ağırlığı, çırpma hızınız ve bekletme süreniz gibi faktörler nihai üründe farklılıklar olmasını sağlayabilir. Yapılışı daha zahmetlidir. Bazı ürünlerin içerisinde bulunan yardımcı malzemeleri kolayca bulamazsınız. Hazır ürünler; uzun süren arge çalışmalarından sonra piyasaya sürülmektedir. Ürünler satın alınan markanın nezdinde standarttır ve hep aynı lezzeti elde edersiniz. Yapılışı çok zahmetsizdir, daha ekonomiktir. Hazır gıdalar, o ülkenin veya yörenin damak tadına göre şekillendirilir. Sadece paket içeriğine süt, su ya da yağ gibi ilaveler yaparak ürün hazır hale getirilir” şeklinde konuştu. Uzun senelerdir küçük ve orta ölçekli gıda işletmeleri; cafeler, restaurantlar, askeriyeler, fastfood ve catering firmaları gibi işletmelerin ürünlerini hazır gıda toz karışımları kullanarak yaptıklarını belirten Dumlupınar, “Üstelik bu ürünlerin toz karışım olması nedeniyle, ürünlerin depolama koşulları ve hijyenik olması tercih sebebi haline geliyor. Bazı işletmeler kendi üretim bantlarına ve miktarlarına göre, markalarına özel reçeteler hazırlatarak kendi lezzetlerini oluşturuyorlar. Tüketiciler, işletmelere kendilerine sunulan bu özel lezzetler için gidiyor” dedi. Nüket Şen Dumlupınar sözlerine şu şekilde devam etti: “Değişen yaşam koşulları, kadınların iş hayatındaki oranlarının artışı, tek başına yaşayan hanelerin çoğalması, az çocuklu aileler gibi faktörler ile beraber, dışarıda yeme alışkanlıklarının ciddi miktarda artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Üniversitelerin artması, turizm sektöründeki büyüme ile beraber ev dışı gıda tüketiminin gün geçtikçe artacağının habercisi durumunda. Gıda işletmeleri de artık ustalara bağımlı olmadan daha pratik, daha ekonomik ve hijyenik koşullarda üretilen ürünleri kullanarak işletmelerini bir üst seviyeye çıkartıyorlar. Özellikle franchise veren firmalar açısından gerek lezzetin standart hale getirilmesi, sevkiyatın kolaylığı ve raf ömrü gibi etkenler hazır gıda toz karışımlarını vazgeçilmez hale getiriyor. Tabii ki sektördeki ihracat boyutu da çok önemli. Her türlü tatlı, tuzlu ürünlerin toz karışımlarını toz formda üretmek mümkündür. Bütün bunlara ilaveten tüketicilerin istekleri ve üreticilerin hayal gücü eklenince, neredeyse imkansız diyeceğiniz her türlü gıda ürünü toz formda paketlenebilmektedir. Ev dışı tüketim olarak tarif ettiğimiz toz karışım ürünlerin artık market raflarında ev tüketimine de uygun hale getirildiğini görüyoruz. Çabuk yemek hazırlama ihtiyacı arttıkça, toz gıda karışımlarının ev tüketiminde de gittikçe artacağını söyleyebiliriz.”