“Uzun süre tok tutan makarna sahur ve iftar için ideal bir besin”

Makarnanın yağsız haşlanarak peynir ile birlikte sahurda tüketilebileceği gibi; kıymalı, tavuklu, sebzeli, ton balıklı hazırlanarak iftarda da tüketilebileceğine dikkat çeken Hazar, bir porsiyon makarnanın yaklaşık 350 kalori içerdiğini, bu ürünlerle zenginleştirilmiş bir makarna ile hem karbonhidrat hem de protein içeren sağlıklı bir öğün yaratılabileceğini söyledi.

Türkiye’nin en büyük makarna ihracatçılarından Arbella Makarna Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Arslan Hazar, yaz mevsimine rast gelen Ramazan ayında makarna tüketiminin önemine dikkat çekti. Hazar şunları söyledi: “Uzmanlar yaz mevsimine rast gelen Ramazan’da aç kalınan süre uzadığından ötürü daha da dikkatli olunması konusunda uyarmaktadır. Yanlış beslenmenin, bu dönemde iftar sonrası mide kramplarına, gaz sorunlarına, hazımsızlık, uyku hali, kabızlık gibi sorunlar yaşamamıza neden olabileceğine, aynı zamanda uzun vadeli olarak kilo alma riskimizi de yükselttiğine dikkat çekmekteler. Ramazan ayında, basit karbonhidrat adı verdiğimiz beyaz şeker gibi kan şekerini hızlı yükseltip düşüren besinlerden uzak durmalı ve mümkün olduğunda kompleks karbonhidrat adı verdiğimiz, sindirim süresi uzun, kan şekerini yavaş yükseltip düşüren besinlere yer vermeliyiz. Beslenmemizdeki en önemli kompleks karbonhidrat kaynaklarından biri makarnadır.”

Ramazan’da oruç süresince oluşan açlık nedeniyle metabolik hızın yavaşladığına dikkat çeken Hazar “Vücut kilo almaya ve yağ depolamaya daha fazla eğilim kazanıyor. Alınan enerjinin yağa dönüşmeden yakılması önemli. Sahurda tok tutma özelliği yüksek olan proteinli besinlerin ve vücudun temel enerji kaynağı olan kompleks karbonhidrat türü besinlerin tüketimi açlık hissini aza indirdiği gibi metabolik hızı da arttırmakta. Makarna doyurucu bir besindir, tokluk etkisi uzun sürer. Metabolizmamızın çalışması için gerekli olan B vitaminleri açısından da makarna, özellikle tam buğday makarnası, zengindir. Bu nedenle iftar vakti ve özellikle sahurda makarna yemek sağlıklı ve gereklidir” dedi.
Makarnanın yağsız haşlanarak peynir ile birlikte sahurda tüketilebileceği gibi; kıymalı, tavuklu, sebzeli, ton balıklı hazırlanarak iftarda da tüketilebileceğine dikkat çeken Hazar, bir porsiyon makarnanın yaklaşık 350 kalori içerdiğini, bu ürünlerle zenginleştirilmiş bir makarna ile hem karbonhidrat hem de protein içeren sağlıklı bir öğün yaratılabileceğini söyledi.

Ramazan ayında makarna satışları artıyor

Ramazan ayının özellikle gıda firmaları için çok önemli bir ay olduğunu belirten Hazar, sektörde tüketimin ciddi oranda arttığına dikkat çekerek gıdadaki hareketin birçok sektörü de olumlu yönde etkilemekte olduğunun altını çizdi. Ramazan ayının 15’ine kadar gıda, 15’inden sonra tekstil, bayramda da şekerleme sektörünün hareketlendiğini hatırlatan Hazar, Ramazan ayında hazırlanan erzak kolilerinin olmazsa olmazlarından birinin de makarna olduğunu söyleyerek Ramazan ayında satışların arttığını dile getirdi. Hazar şu değerlendirmelerde bulundu:
“Makarna temel gıda ürünü olarak Ramazan ayında satın alınan yiyeceklerin başında gelir. Uygun fiyatı, sağlıklı olması, herkes tarafından bilinen ve tüketilen bir ürün olması, uzun süre muhafaza edilebilmesi gibi etkenlerle BM yardım kolilerinin ve Ramazan ayında yardımseverlerin, STK’ların, belediyelerin hazırlattığı dayanışma erzak kolilerinin olmazsa olmazıdır.
Arbella Makarna hakkında da bilgi veren Hazar şunları söyledi: “Türkiye ve dünya tüketicisinin talep ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam etmekteyiz. Ürün yelpazemizde 28 çeşit makarnaya ek olarak tam buğday makarnası, glutensiz mısır makarnası ve çocuklu aileler için vitamin ve mineralli, sebzeli çeşitlerimiz bulunmakta. Tüketicimize Türkiye’de ilk kez üretilen lazanya ve tagliatelle çeşitlerini de sunmaktayız. Yaklaşık 1,5 yıl süren ar-ge çalışmaları sonucunda dünyada bir ilk olan üzüm çekirdekli makarnayı ürettik. Ayrıca Türkiye’nin ilk aç- kapa spagettilerini ve dengeli beslenmeye katkı sunmak üzere porsiyonlara ayrılmış spagettilerini ürettik. Son olarak geçtiğimiz aylarda yeni iki ürünümüzü tüketicimizin beğenisine sunduk. Mercimekli makarna ve nohutlu makarna. Bakliyatla makarnayı bir araya getirerek sağlıklı yaşama katkı sunduk, bunu yaparken de tat bakımından da makarna tadını koruduk. Geliştirdiğimiz bu özel ürünlerin dünyadaki Türkiye makarnası algısına ve tüketiminin artmasına katkı sunacağına inanmaktayız.”

Izgara Sebze ve Bonfile ile Burgu Makarna
Malzemeler

320 gr Arbella Burgu Makarna
300 gr kiraz domates
80 gr zeytinyağı
1 diş sarımsak
3 dilim bonfile
2 kaşık kıyılmış maydanoz
100 gr yeşil zeytin
50 gr ızgara patlıcan
50 gr ızgara kabak
50 gr ızgara biber
3 gr pul biber

Hazırlanışı

Izgara sebzeler aynı büyüklükte, zeytinler de halkalar halinde kesilir. Domatesler söğüş halinde doğranır. Bonfile, sarımsak ve maydanoz yağ ile karıştırılır. Közlenmiş sebzeler, domates ve zeytinler, tuz ve biberle çeşnilendirip 1 kaşık yağda hafifçe kızartılır. Burgu makarna bol tuzlu suda haşlandıktan sonra, hazırlanan zeytin ve sebze sosu üzerine dökülür. Üzerine bonfile ve pul biber karışımı eklenerek, Frenk soğanı ile servis edilir.

Kıymalı ve Patlıcanlı Fiyonk Makarna
Malzemeler

1 paket Arbella Fiyonk Makarna
400 gr kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
2 kaşık zeytinyağı
1 adet patlıcan

Beşamel sosu için

1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
100 gr rendelenmiş dil peyniri
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı

Soğanı küp şeklinde doğrayın. 1 domatesi rendeleyin, ikincisini de soyarak küp şeklinde kesin. Patlıcanı alaca soyup doğrayın. Zeytinyağını ısıtarak, soğanları ve kıymayı ekleyip çevirin. Suyunu çekince, domates rendesi ve doğranmış domatesi ekleyin ve kısık ateşte 9-10 dakika pişirmeye bırakın. Lazanya'yı tuzlu suda 10 dakika haşladıktan sonra süzün. Beşamel sos için tereyağını eritip, unu ekleyin ve çevirin. Soğuk sütü yavaşça ekleyin. Tuz ve biber ekip koyulaşana kadar pişirin. Beşamel sosu fırın tepsisine yayıp, üstüne lazanyaları dizin. Üzerine kıymalı harcı ve patlıcanları yayın. En üste lazanya gelecek şekilde sırayla dizin. Kalan beşameli yayıp, dil peyniri rendesi serpiştirin. 200 derecelik fırında 10-12 dakika pişirin.