Başıboş gıdaların seyahati

Gezginlerle dolu dünya yollarında gıda güvenliği dikkatlerden uzak tutulmaması gereken önemli konuların başında yer alıyor.

Seyahat etmenin adeta bir yaşam tarzı olduğu çağda yaşıyoruz. Seyyahlar ordusu dünyanın her an her yerini büyük bir hızla kuşatmaya devam ediyor. Seyahat şirketlerinin cazibeli programları ile konforlu ve güvenli seyahat olanakları zenginleşiyor. Gezginlerle dolu dünya yollarında gıda güvenliği dikkatlerden uzak tutulmaması gereken önemli konuların başında yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) raporları gösteriyor ki; her yıl iki yüz gıda kaynaklı hastalık yine gıda yolu ile dünyaya yayılıyor. Maalesef her yıl en az beş yüz bin kişi bu nedenle hayatını kaybediyor. Bu sorunun en temel nedenlerinden biri; globalleşmeye bağlı olarak dolaşımda olan gıdanın denetimleri delebilmesi...

İşte tam bu noktada ulaşımdan, gıda ithalat ve ihracat kurumlarına, turizm işletmelerinden seyahat şirketlerine çok bileşenli bir denklem oluşuveriyor önümüzde...

Gezginler için gıda güvenliği

Son yıllarda seyahat severlerin yüzde 50-60 kadarı gastronomi odaklı programları tercih eder hale geldi diyor Prontotour Yönetim Kurulu Üyesi Eda Özsoy. Dolayısıyla gıda güvenliğinin gezginler için de artık daha çok önem kazandığına vurgu yapıyor. Bazen daha önce hiç karşılaşmadığınız yeni bir kültürle tanışıyorsunuz. Keşfetme sürecinde ise beden ve ruh olarak alışık olmadığınız bir mekan ve zaman sürecine dahil oluyorsunuz. Gittiğiniz yerde iklimden, yeme ve içmeye kadar her şey farklılık gösterebiliyor.

Özsoy, “Bir ülkeye gitmeden önce eğer gerekli sağlık kontrolleri yapılması gerekiyorsa ilgili kurumlara yönlendirmeler yapıyoruz. İnternet ortamında pek çok seyahat içeriği oluşturulmaya başlandı. Ancak bir kısmı revize edilmemiş bilgiler içerebiliyor. O yüzden gezginlere güvenilir markalarla seyahat etmelerini ve doğru bilgileri de buradaki kaynaklardan almalarını tavsiye ediyorum. Güvenli su ve gıda tüketiminde Dünya Sağlık Örgütü’nün kurallarını esas alan, gıda güvenliğinde mutlak ve değişmez parametrelere uyan, sürekli denetlenen, AB kriterleri, HACCP ve ISO 22000 normlarına bağlı kalan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya, tedarikçilerimizi bu doğrultuda seçmeye özen gösteriyoruz" diyor. Kara ve hava taşımacılığı firmaları seçerken de olabildiğince çevreye duyarlı, sürdürülebilirlik esaslarını temel alan markaların tercih edilmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor. Bir seyahat şirketinin gıda güvenliği konusunda her basamakta izlenebilir ölçütlerle çalışan, standartlarını koruyan, eğitim ve sertifikasyona önem veren, uluslararası normlara uygun hizmet sağlayan, gıda üretimi ve servisi yaparken bunlara dikkat eden şirketlerle çalışmaya dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Turizm işletmelerinde gıda güvenliği

Turizm sektöründe gıda güvenliğinin önemsenmesi ve denetimlerin, eğitimlerin düzenli olarak uygulanması sektörün güvenirliliğine büyük katkı sağlıyor. İşletmelerde sunulan yiyecek ve içeceklerin kalite ve güvenliğinin kontrol altında olması, hizmetin hijyenik koşullarda sunulması temel şart. Toplu beslenme ünitesi olan konaklamalı işletmelerin mutfaklarında gıda güvenliği ile ilgili denetim ve eğitimler ise vazgeçilmez ihtiyaç.
Gıda ürünlerinin lezzetli ve gösterişli olması kadar güvenli olması bir işletmenin en az diğer yatırımları kadar öncelikli olduğu oranda müşteri memnuniyeti artar. Aksi taktirde gıda kaynaklı zehirlenme riski sektör için büyük bir tehdit oluşturur. Bu tehdit ise kuruluşların sektörde prestij ve talep kaybını kaçınılmaz hale getirir diyor konunun uzmanları... Turistik işletmelerde gıda güvenliği zafiyetinin başlıca nedenlerini ise şöyle sıralıyorlar: Tüketim zamanından çok öncesinde yemeklerin hazırlanması ve uygun sıcaklıkta korunmaması, bozulabilir, protein oranı yüksek, tavuk, balık, süt gibi gıdaların oda sıcaklığında uzun süre bekletilmesi, yemeğin sağlıklı şartlarda soğutulup ısıtılmaması, bakteri bulaşmış ve bozulmuş gıdanın tüketime sunulması, dondurulmuş ürünün çözündürme işleminin uygun şartlarda yapılmaması, çiğ gıdalardan pişmiş gıdalara çeşitli ekipmanlarla ya da çalışanlar aracılığıyla bakteri bulaştırılması, hastalık yapıcı mikroorganizma, virüs taşıyan ve hijyen kurallarına uymayan personelin gıdaya taşıdığı bakteriler... Yapılması gerekenlerin en başında gelenler ise; mal kabul, depolama, gıda hazırlama, çözündürme, pişirme, soğutma, servise uygun süreçleri aksatmadan uygulamak ve dezenfeksiyon kurallarına titizlikle uymak...

Sorunlar ortaya çıkmadan önlem

Zorlu rekabet ortamında, otel işletmeleri, genelde benzer mönüler, konseptler, aktivite programları geliştiriyor. Bu durumda farklılık yaratacak tek unsur hizmette ve kalitede sürekli iyileşme gösterebilme vizyonu. Hijyen standartlarına uygun bir işletme konuklarına sunduğu ürünlerin güvenli olmasını istiyorsa “Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi” ni kurmalı, sürekliliğini sağlamalı ve desteklemeli diyor uzmanlar.
Gıda güvenliği sisteminde otellerde verilen hizmetin kalitesi satın almadan başlıyor. Otelde gıda ile ilgili yaşanabilecek bir olumsuzlukta gıdanın ürün markasının değil, otelin adının ön plana olacağını gözden kaçırmamak gerek. Bu nedenle turizm sektöründeki işletmelerde kurulacak Gıda Güvenliği Yönetim sistemi, gıdadan kaynaklanabilecek herhangi sorunun daha oluşmadan önlemesine fırsat sunar.
Gıda güvenliğinin insan sağlığı açısından önemi dikkate alındığında, sorunlar ortaya çıkmadan önlem alınması, uluslararası standartlarda başarının anahtarını da beraberinde getirir...

Nur Coşkun İstanbulluoğlu
nurcoskun@net-iletisim.com

Eylül 2017 sayısının 32.sayfasında yayımlanmıştır.