Et ikamesi gıdalar, lezzetiyle damakları şaşırtıyor

Artan et alternatifi talebini karşılamaya yönelik yeni üretim tesisi yatırımları yükselişte.

Son yıllarda tüketicilerin etsiz alternatiflere ilgisinin giderek artmasıyla, dünya çapında bitki bazlı proteinlere talebin büyüdüğü gözlemleniyor. Mintel GNPD kaynaklarına göre 2018 yılında ve etin ikame edildiği yeni ürünlerde, buğday proteini, en çok kullanılan bitkisel proteindi. Gıda üreticileri ve yatırımcılar bitkisel protein pazarının bu yıl ve sonrasında büyük bir potansiyeli olduğunu dile getiriyor.

Nur Coşkun İstanbulluoğlu
nurcoskun@net-iletisim.com

Artan et alternatifi talebini karşılamaya yönelik yeni üretim tesisi yatırımları yükselişte.
Yaşam alanlarımız teknolojik araç gereçlerle kuşatıldıkça, sanki bünyemiz doğaya daha yakın olmaya yöneliyor. Artık şaşıramadığımız yüzlerce teknolojik sihirbazlıklarla donatılmış yaşantılarımızda neredeyse her şeyi üç boyutlu yazıcıdan elde edebilmek hayal olmanın ötesine geçmekte...Acaba toprakta büyüyen meyve ve sebzelerin yazıcıdan çıkmış versiyonları ne zaman günlük gıda menülerine girecek soruları zihinlerde... Mevsiminde yetişen gıda ürünlerini tüketmeye alışkın nesillerin yerini her şeyi her mevsim tüketen kuşaklar alıyor... Et ve et ürünleri ile beslenme alışkanlıkları da giderek tüketiciler arasında alternatif gıdalarla yer değiştiriyor. Et alımlarını azaltarak alternatif diyet arayışlarına yönelen tüketici sayısının hızla arttığını araştırmalar söylüyor.

Son yıllarda tüketicilerin etsiz alternatiflere ilgisinin giderek artmasıyla, dünya çapında bitki bazlı proteinlere talebin büyüdüğü gözlemleniyor. Mintel GNPD kaynaklarına göre 2018 yılında ve etin ikame edildiği yeni ürünlerde, buğday proteini, en çok kullanılan bitkisel proteindi. Gıda üreticileri ve yatırımcılar bitkisel protein pazarının bu yıl ve sonrasında büyük bir potansiyeli olduğunu dile getiriyor.

Bitki Bazlı Protein Pazarında yeni yatırımlar
Örneğin fonksiyonel bileşenlerin önde gelen üreticilerinden BENEO’nun yenilikçi hammaddesi, tekstüre buğday proteini, buğday unu, buğday proteini ve su içeriyor. Nötr bir tada ve stabil bir yapıya sahip olan bu bileşen; burger, nugget ve bolonez sos gibi çok çeşitli geleneksel et bazlı ürünlerdeki et yerine kullanılabiliyor. Şirket geçtiğimiz günlerde artan et alternatifi talebini karşılamaya yönelik yeni üretim tesisi hizmete açtı, bitkisel protein için Belçika Wanze'de bir üretim tesisine 4,3 milyon Euro yatırım yaptı. Tesis; gıda, yem ve etanol üreten modern bir biyo-rafineri fabrikası olan BioWanze’ın bünyesinde yer alıyor. Yeni tesis, Avrupa'nın sürdürülebilir bir şekilde üretilen etanol imalatçısı CropEnergies'in bir iştiraki olan BioWanze tarafından işletilecek. Belçika'daki bio-rafineri, tüm hammaddeleri, atık olmadan yüksek kaliteli yiyecek, yem ve yakıt üretmek için kullanacak. Bu önemli yatırım ve yeni üretim tesisi sayesinde, Beneo, bitki bazlı protein pazarını keşfetme yolunda, müşterilerinin bu yükselen trendden faydalanmalarını sağlamak için ilk adımları atacak.

Et imitasyonu görev başında

Diğer taraftan bir kaç yıl önce bilim adamları, yenilikçi bir üretim tekniği ile ete alternatif ve sürdürülebilir bitkisel protein dokusu üretmeyi başardı. Foodnavigator kaynaklı bilgiye göre
Wageningen Üniversitesi Gıda Proses Mühendisliği bilim adamları tarafından bitki bazlı ve lifli protein dokusu geliştirildi. Kesme Hücre Teknolojisi adı verilen teknikle geliştirilen yöntemle mevcut alternatiflere göre daha çok biftek dokusuna benzeyen bitkisel protein lifi elde ediliyor. Çevreye ve hayvanlara zarar vermeyen, ete göre oldukça avantajlı bu yöntemle her çeşit et başarıyla taklit edilebiliyor. Bugüne dek yapay et denemeleri, laboratuvar ortamında kök hücre ile geliştiriliyordu. Küçük doku hücrelerinin uzun bir süreçte geliştirilerek sonuçların bir araya getirilmesi ile oluşturuluyordu. Yeni geliştirilen yapı ise bitkilerden elde ediliyor ve daha bütünsel bir yapıyla tıpkı et gibi kalın parçalardan oluşabiliyor. Bu yapının oluşturulmasında ise çeşitli bitki elyafları kullanılıyor. İşlenmiş diğer bitkisel protein alternatiflerle kıyaslandığında, üretim süreci geleneksel yöntemlere oranla daha az enerji gerektiriyor. Üstelik çok daha sürdürülebilir ve daha çevreci bir alternatif. Etin ikamesi proteinler, beslenmede yepyeni kapılar açacak gibi görünüyor.

Mart 2019 sayısının 39.sayfasında yayımlanmıştır. 

Yazarın diğer yazıları