Prof.Dr. Semih Ötleş

Prof.Dr. Semih Ötleş

Gıda Kimyası

Sağlık ve lezzet iksiri altın sıvı

Akdeniz mutfağını oluşturan üç temel unsur zeytinyağı, domates ve sarımsaktır. Türk mutfağının geleneksel zeytinyağlıları başka hiçbir yemek kültüründe olmayan “zeytinyağlılar” kategorisini oluşturur. Bizde her mevsim zeytinyağlı yemek...

Zeytinyağı deyince aklınıza ilk gelen nedir? Size en çabuk neyi çağrıştırır? Benim önce yeşil sonra siyah zeytin taneleri aklıma gelir. Ardından bu harika meyveden çıkan sağlık, güzellik ve lezzet kaynağı olan altın sıvıyı… Evet, zeytinyağı bir meyvenin yağıdır, hatta zeytin meyvesinin suyudur diyebiliriz. Meyveden sıkıldığı haliyle işlenmeye, rafine edilmeye gerek kalmadan kullanılabilen en sağlıklı yağdır. İçeriği, doğanın bize bir armağan gibi sunduğu mucizelerle doludur.
Zeytinyağı her anlamda çok kıymetlidir. İyi korunmalı, doğru şekilde kullanılmalı ve pişirme esnasında hata yapılmamalıdır ki özelliklerin kaybetmesin. Lezzeti, kokusu, rengi ile tüm sıvıyağlar arasında özel bir yere sahiptir. Aralık ayı başından itibaren ocak ayı ortalarına kadar yağlık zeytinin hasat zamanıdır. Hatta kahvaltılık, turşuluk, yeşil zeytinler ve “erken hasat” tabir edilen ya

Yazarın diğer yazıları