SAĞLIKLI BESLENME

Gıda kaynaklı protozoon enfeksiyonları

“Giardia ve diğer protozoonların neden olduğu enfeksiyonlar özellikle sosyo-ekonomik seviyesi düşük, gelişmemiş ve az gelişmiş ülke ve bölgelerde önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza...

Türk Mutfak Kültürü

“Türk mutfağı, bölgeden bölgeye farklı lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama ve törenlerde ayrı bir anlam hatta kutsallık taşır .Türk Mutfağı, çeşit zenginliği ve damak...

Stres ve beslenme ilişkisi

“Sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaşam boyu süren bir davranış değişikliğine dönüştüğünde stresle daha etkin başa çıkabilirsiniz. Bu alışkanlıkları çocukluk yaşlarından itibaren benimseyin...

Gıdalarda mikotoksinler

“Aspergillus, Penicillium, Fusarium ve Alternaria spp. gibi küfler tarafından üretilen ikincil metabolizma ürünleri olan mikotoksinler, doğada 100'ün üzerinde küf türü tarafından üretilebilmektedir....

Küflerin doğal toksinleri: Mikotoksinler ve sağlık üzerindeki etkileri

Mikotoksinlerle ilgili olarak zararlı etkileri önleme veya oluşturabilecekleri riskleri azaltmaya yönelik olarak yapılan çalışmalarda; fiziksel tekniklerin, doğal ve sentetik yöntemlerin yaygın...

Biz çorbamızı dövmeli içeriz

Tarihi insanlık tarihi kadar eski olan buğday, besleyici özelliğinin yanında çok da lezzetli yemeklerin baş konuğu. Örneğin, Gaziantep yöresinde pişirilen dövmeli alaca çorba bir çorba olmanın...

Şekerin acı öyküsü: Keyif nasıl hastalığa dönüşür!

Yavuz Dizdar: “Diyabet hastalığı gibi özel durumlar dışında kimyasal tatlandırıcıların çok miktarda kullanılması sağlıklı değil.”

Kalıtsal metabolik bir rahatsızlık fenilketonüri (fku) ve beslenme

Ülkemizde Avrupa ile kıyaslandığında görülme sıklığı 4-5 kat daha fazla olan fenilketonüri rahatsızlığı erken teşhis ile tedavi edilebilmekte ve bu kişilerin ömür boyu diyetlerine dikkat etmeleri...

Kış aylarında hastalıklardan korunmak için sofralara sıklıkla balık...

Balıkçılık politikaları, yetersiz yönetmelikler, çevre bilincinin gelişmediği, denetlenmediği koşullarda denizlerimizdeki balıkları da kaybediyoruz. Bodrum ve Kuşadası’nın dil balığı; Sapanca...

Anadolu mutfağının efsanesi: tarhana

Kış soğuğunda sıcacık yatağından yeni pişmiş tarhana çorbasının mis gibi kokusuyla uyanmamış yaşıtım yoktur herhalde… Uzmanların ana sütüne eş değerdeki tek besin kaynağı olarak gösterdiği tarhana...